Mogelijk gemaakt door Blogger.

Blogger templates

Blogger templates

Voelt u zich soms als een hondsdolle bosmarmot in de dolgedraaide carrousel die deze wereld is? Heeft u nood aan een betrouwbaar, objectief nieuwsblog waar journalistieke ernst hoog in het vaandel gedragen wordt en er werkelijk geen spatje satire of ironie te bespeuren valt? Dan heeft u geluk, wij zijn uw kompas doorheen deze woelige tijden en brengen u een antwoord op al die actuele vragen waar u 's nachts wakker van ligt en hardnekkige maagzweren van krijgt.

Chinees-Oezbeekse agent schiet Kaapverdisch-Madagaskische burger neer in Ferguson. Betogers in de war.

donderdag 18 december 2014

Een nieuw schietincident in Ferguson nabij St-Louis in de Verenigde Staten zorgt voor verwarring bij betogers. Een Amerikaanse agent met Chinees-Oezbeekse afkomst schoot er onder nog onduidelijke omstandigheden een ongewapende burger neer met Kaapverdische-Madagaskische afkomst. Dwayne 'Misschief' Plentylooter, een woordvoerder van de betogers en relschoppers in Ferguson, verwoord de heersende onduidelijkheid en algehele verwarring: ''Dit is allesbehalve een zwart-wit verhaal. Strikt genomen is de agent natuurlijk geen pure bleekscheet, maar je kan hem ook bezwaarlijk een zwarte noemen. Het slachtoffer is dan wel Madagaskisch en Kaapverdisch, maar die eilanden hebben wij, mensen met Afrikaanse roots, altijd wat stiefmoederlijk behandeld. Akkoord, strikt genomen horen ze wel bij Afrika. Maar men kan niet ontkennen dat ze er zich toch op topografische wijze van trachten te distantiëren. Het vaste continent is blijkbaar te min. Het zijn ook maar halve negers natuurlijk, zeker dat Kaapverdisch volkje. De mensen hier weten dus niet hoe hierop te reageren. Ze vertonen aarzelend gedrag. Zo worden er wel op halfslachtige wijze wagens met benzine overgoten, maar men steekt ze niet in brand. Men slaat de ruiten van winkels aan diggelen, maar vergeet domweg om ze ook nog te plunderen. Puur uit verwarring. Het is duidelijk: dit incident past niet in onze manier van zwart-wit denken en is in strijd met onze neiging tot polarisatie. Wij protesteren tegen complexe, genuanceerde incidenten en eisen dat toekomstige incidenten steeds ongenuanceerd en rechtlijnig zijn. Enkel op die manier kunnen wij zonder schroom de hele zooi in lichterlaaie zetten en alles leegplunderen dat het een aard heeft.''
De burgemeester van Ferguson heeft nu een stamboomonderzoek bevolen waaruit dan hopelijk een verdere polarisatie van het incident mogelijk is. Zo zou de overgrootvader van de agent mogelijk een Nazi geweest zijn tijdens de tweede wereldoorlog. De overgrootvader van de ongewapende burger zou volgens bepaalde bronnen dan weer een Nigeriaan geweest zijn. De overgrootvader van die Nigeriaan zou op zijn beurt dan weer een slaaf geweest zijn in de kolonies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 

Most Reading